10η Άσκηση Συνεργασίας Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας

2022-05-29

Άσκηση συνεργασίας Εθελοντικών Οργανώσεων διοργάνωσε το τριήμερο 27 ως 29 Μαΐου 2022 η Ελληνική Ομοσπονδία Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας στην πόλη του Μεσολογγίου. Την διοργάνωση φιλοξένησε η ΕΟΕΔ Μεσολογγίου και συμμετείχαν συνολικά οχτώ ομάδες διάσωσης από όλη την χώρα.

Η ομάδα μας συμμετείχε συνολικά με ενδεκαμελή αποστολή και έλαβε μέρος σε όλα τα αντικείμενα της άσκησης. Η άσκηση αποτελούνταν από τρία σενάρια εκ των οποίων το ένα ήταν νυχτερινό. Συγκεκριμένα το πρώτο σενάριο αφορούσε απεγκλωβισμούς τραυματιών και πυρκαγιά σε βιομηχανικό κτήριο, συνέπεια σεισμού. Πριν την έναρξη προσέγγισης στο κτήριο απαιτήθηκε κοπή δέντρων και απομάκρυνση αυτών, ενώ για την προσέγγιση των τραυματιών ήταν απαραίτητο να διανοιχτούν οπές στην τοιχοποιία.

Το δεύτερο αφορούσε τροχαίο ατύχημα με απεγκλωβισμό και αναζήτηση αγνοουμένου. Ο απεγκλωβισμός έγινε χωρίς την χρήση υδραυλικών εργαλείων αλλά μόνο με τη χρήση σανίδας (περίπτωση scoop and run) ενώ στο συμβάν χρησιμοποιήθηκε γεννήτρια για τον φωτισμό της σκηνής του ατυχήματος. Τέλος το τρίτο σενάριο σχετιζόταν με έρευνα και διάσωση σε ημιορεινό πεδίο.

Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία καθώς οι εθελοντές μας είχαν την δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε πλειάδα αντικειμένων και μάλιστα σε πραγματικές συνθήκες (καιρικές, νυκτερινές κλπ).