Εγκαταστάσεις & Στόλος

Εγκαταστάσεις

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Από το 2016, εντός του κτηρίου της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Θέρμης στο Τριάδι, λειτουργεί αίθουσα εκπαίδευσης εθελοντών. Μέχρι την άνοιξη του 2021 στο σημείο αυτό στεγαζόταν και η έδρα της ομάδας οπότε και μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις στο Φράγμα Θέρμης.

Η αίθουσα διαθέτει σύγχρονα εποπτικά μέσα όπως προτζέκτορα, ηχοσύστημα, τηλεόραση και σχολικό πίνακα τα οποία χρησιμοποιούνται για την αρτιότερη εκπάιδευση των εθελοντών.  

Παράρτημα Λιβαδίου

Συντονισμός Παραρτήματος: Ηρακλής Ταυλίκος

Το παράρτημα της ομάδας μας στο Λιβάδι ιδρύθηκε το 2014 από ενεργούς πολίτες της κοινότητας.

Οι πολίτες του χωριού κατάλαβαν γρήγορα πως εφόσον το χωρίο είναι δυσπρόσιτο η οποιαδήποτε επέμβαση υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης θα γινόταν μετά από αρκετά λεπτά. Για αυτό, εκπαιδεύτηκαν σε Πρώτες Βοήθειες αλλά και σε Δασοπροστασία-Δασοπυρόσβεση, εξοπλίστηκαν με σάκο πρώτων βοηθειών, Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή και πυροσβεστικό υλικό και προσφέρουν αδιάκοπα τις υπηρεσίες τους ο ένας στον άλλο. Τέλος διαθέτουν πυροσβεστικό όχημα, το ΛΙΒΑΔΙ-1, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Φυλάκιο Νέας Ραιδεστού
Φυλάκιο Νέας Ραιδεστού

ΝΕΑ ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ

Από το 2019 στην Νέα Ραιδεστό η ομάδα μας λειτουργεί φυλάκιο. Το φυλάκιο βρίσκεται στην οδό Ιουστινιανού κάτω από το άλσος. Καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου αλλά και σε περιπτώσεις επικίνδυνων καιρικών φαινομένων οι εθελοντές μας βρίσκονται στο σημείο έτοιμοι να βοηθήσουν όπου και όποτε απαιτηθεί. Μάλιστα το φυλάκιο βρίσκεται σε ιδανική θέση καθώς έχει θέα στην κοιλάδα του Ανθεμούντα εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη επιτήρησή της.

Κατά καιρούς το φυλάκιο έχει βρεθεί στο στόχο βάνδαλων ωστόσο οι εθελοντές με προσωπικό κόπο και μεράκι προσπαθούν να το διατηρούν σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση.

Κοινοτικό κατάστημα Λιβαδίου όπου στεγάζεται το παράρτημά μας
Κοινοτικό κατάστημα Λιβαδίου όπου στεγάζεται το παράρτημά μας
Φυλάκιο Φράγμα Θέρμης
Φυλάκιο Φράγμα Θέρμης

ΦΡΑΓΜΑ ΘΕΡΜΗΣ

Από την άνοιξη του 2021 στο Φράγμα Θέρμης και συγκεκριμένα δίπλα στην παιδική χαρά, λειτουργεί φυλάκιο της ομάδας μας. Ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί την επιχειρησιακή βάση της ομάδας μας από όπου συντονίζονται οι ενέργειες των κατά τόπους κλιμακίων, αφού εκεί λειτουργεί το Κέντρο Ασύρματων Επικοινωνιών. Ακόμη η θέση του , εξασφαλίζει την εγγύτητα με το δάσος και για αυτόν τον λόγο κατά την αντιπυρική περίοδο καθημερινά βρίσκονται εκεί εθελοντές, έτοιμοι να συνδράμουν όπου χρειαστεί. Τέλος το φθινόπωρο του 2023 εγκαινιάστηκε στον χώρο του φυλακίου το Ιερό Παρεκκλήσσι των Αγίων Τριών Παίδων εν Καμίνω, προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος..

Ι.Π. Αγίων Τριών Παίδων εν Καμίνω
Ι.Π. Αγίων Τριών Παίδων εν Καμίνω

Στόλος

Πυροσβεστικό όχημα ΘΕΡΜΗ-1
Πυροσβεστικό όχημα ΘΕΡΜΗ-1

ΘΕΡΜΗ-1 & ΘΕΡΜΗ-2

Από τον Μάιο του 2021 ο Δήμος Θέρμης προμηθεύτηκε οχήματα pick-up Nissan Navara. Δύο από τα οχήματα αυτά παραχωρήθηκαν για χρήση στην ομάδα μας. Τα οχήματα μπορούν να επανδρώσουν μέχρι τέσσερις εθελοντές (συμπεριλαμβανομένου του οδηγού). Οι οδηγοί είναι εθελοντές της ομάδας που έχουν κατ΄εξαίρεση άδεια οδήγησης υπηρεσιακών οχημάτων. Τα οχήματα φέρουν αυτόνομο πυροσβεστικό συγκρότημα με δεξαμενή χωρητικότητας 600 λίτρων νερού. Ακόμη είναι εξοπλισμένα με πυροσβετικό εξοπλισμό (αυλούς, σωλήνες), εργαλεία διάνοιξης θυρών και εξοπλισμό διάσωσης. Παρά την μικρή χωρητικότητα σε νερό έχουν πλεονέκτημα καθώς φτάνουν άμεσα σε πυρκαγιές, ακόμη και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία, προλαμβάνοντας την επέκτασή τους.

ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΘΕΡΜΗΣ

Τον Ιούνιο του 2024 η ομάδα μας προμηθεύτηκε μέσω δωρεάς το πρώτο της ιδιόκτητο όχημα. Πρόκειται για όχημα Fiat Ducato, δυνατότητας μεταφοράς τριών εθελοντών (συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού). Σκοπός του είναι η μεταφορά εξειδικευμένου διασωστικού εξοπλισμού σε ανάλογα συμβάντα. Αυτήν την στιγμή μόλις παρελήφθη και βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

Πυροσβεστικό όχημα ΘΕΡΜΗ-3
Πυροσβεστικό όχημα ΘΕΡΜΗ-3

ΘΕΡΜΗ-3

Τον Φεβρουάριο του 2022 η ομάδα μας ζήτησε και έλαβε άδεια από τον Δήμο Θέρμης, να συντηρήσει το αμάξωμα του πυροσβεστικού οχήματος Stayr 16S26 . Αμέσως μετά τις εργασίες συντήρησης του αμαξώματος, ο Δήμος προχώρησε και σε μηχανολογικές επισκευές. Έτσι, από τον Μάιο του 2022 η ομάδα μας χρησιμοποιεί το εν λόγω όχημα. Διαθέτει δεξαμενή νερού 5 τόνων και μπορεί να επανδρωθεί με τριμελές πλήρωμα ,συμπεριλαμβανομένου του οδηγού. Είναι εξοπλισμένο με πυροσβεστικά εργαλεία (αυλούς , σωλήνες) ,εργαλεία διάνοιξης θυρών αλλά και αυλό οροφής.

Το όχημα οδηγούν εθελοντές της ομάδας, κάτοχοι επαγγελματικής άδειας οδήγησης αλλά και κατ΄εξαίρεση άδειας οδήγησης υπηρεσιακού οχήματος.

ΛΙΒΑΔΙ-1

Από το 2014 το Πυροσβεστικό Σώμα παραχώρησε στον Δήμο Θέρμης ένα πυροσβεστικό όχημα pick-up Dodge Dakota. Το όχημα από την πρώτη στιγμή παραχωρήθηκε στο παράρτημα Λιβαδίου λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που αντιμετωπίζει ο οικισμός. Συγκεκριμένα το ορεινό Λιβάδι βρίσκεται 40 λεπτά μακριά από τον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, λεπτά κρίσιμα για την εξάπλωση μίας πυρκαγίας, έτσι κρίθηκε σκόπιμο το πρώτο πυροσβεστικό όχημα της ομάδα μας να διατεθεί για τις ανάγκες του πιο δυσπρόσιτου οικισμού του Δήμου.