Δράσεις αντιπυρικής περιόδου    1 Μαΐου -10 Αυγούστου

2021-08-10

Από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου μέχρι και σήμερα οι εθελοντές μας, ακόμη και τις ημέρες που ο κίνδυνος πυρκαγιάς δεν είναι αυξημένος βρίσκονται σε επιφυλακή. Πιο αναλυτικά καθημερινά υπάρχουν βάρδιες που στελεχώνονται από δύο τουλάχιστον άτομα και βρίσκονται στα φυλάκια μας σε Θέρμη και Ραιδεστό από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ. Οι εθελοντές αυτοί σπεύδουν όπου χρειάζεται στον τομέα ευθύνης της ομάδας μας και σε περίπτωση που απαιτηθεί κινητοποιούν ενισχύσεις.


Τις ημέρες υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς η παρουσία της ομάδας μας είναι ενισχυμένη. Στον τομέα ευθύνη μας περιπολούν συνεχώς 3 πυροσβεστικά οχήματα με 600 λίτρα δεξαμενή νερού το καθένα τα οποία εδρεύουν σε Θέρμη, Ραιδεστό και Λιβάδι. Εκτός αυτών των οχημάτων που αποτελούν την αιχμή του δόρατος αφού είναι ευέλικτα και επεμβαίνουν σε ελάχιστο χρόνο όπου απαιτηθεί, διατίθεται από τον Δήμο ένα ακόμη πυροσβεστικό όχημα χωρητικότητας 5 τόνων που χρησιμοποιείται κυρίως για πλήρωση των μικρότερων. Πέρα από τις εποχούμενες περιπολίες, πραγματοποιούνται και πεζές περιπολίες κυρίως σε χώρους αναψυχής όπου πολίτες συγκεντρώνονται και κάποιοι εξ αυτών κάνουν χρήση υπαίθριων ψησταριών. Τέλος από αέρος περιπολούν και 2 drones/ ΣμηΕΑ ένα εκ των οποίων δύναται να επιχειρήσει και νύχτα αφού διαθέτει θερμική κάμερα.

Βίντεο από πτήση drone

Αναλυτικότερα οι εθελοντές μας αθροιστικά έχουν πάνω από 1200 ώρες παρουσίας σε περιπολίες, στατική επιτήρηση στα φυλάκια και σε επιχειρήσεις κατάσβεσης. Ως προς τις επιχειρήσεις κατάσβεσης οι εθελοντές μας έχουν συμμετάσχει σε 17 πυρκαγιές. Από τις 17 οι 11 αφορούσαν χορτολιβαδικές εκτάσεις με ξηρά χόρτα, υπολείμματα καλλιεργειών σε αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους, οι 5 αφορούσαν δασικές εκτάσεις ή ζώνες μείξης δασικών-αγροτικών εκτάσεων και τέλος μία πυρκαγιά σε όχημα. Μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα που ολόκληρη η χώρα βρέθηκε σε κλοιό πυρκαγιών, οι εθελοντές μας δαπάνησαν πάνω από 250 ώρες επιφυλακής και ενεπλάκησαν σε 5 συμβάντα πυρκαγιών.

Ακόμη από τις περιπολίες που πραγματοποιούνται ,έχουν προκύψει αρκετά περιστατικά όπου πολίτες καίνε ξερά χόρτα ή κλαδιά κατασκηνώνουν σε περιοχές χρησιμοποιώντας ψησταριές και κινούνται εντός των δασών τις ημέρες που απαγορεύεται. Παρακαλούμε πολύ λοιπόν όλους, να μην θέτουν σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες αφού ακόμη και μία σπίθα ακόμη και ένα αναμμένο τσιγάρο μπορεί να φέρει την καταστροφή.

Κλείνοντας έχει γίνει πλέον αντιληπτό πως η ύπαρξη αρκετών εθελοντών είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Για αυτό οποιοσδήποτε θέλει να συνδράμει τις προσπάθειες της ομάδας μας αρκεί να δηλώσει συμμετοχή στον διπλανό σύνδεσμο:  Γίνε εθελοντής