Δράσεις Ομάδας - Μάρτιος

2023-04-04

Ο μήνας Μάρτιος ήταν ένας πολυάσχολος και δύσκολος μήνας για την ομάδα μας καθώς κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλές και δύσκολες καταστάσεις παροχής βοήθειας, όπως ήταν η έρευνα και διάσωση στο σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκες στα Τέμπη και συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. Άλλες δράσεις παροχής βοήθειας αφορούσαν την έρευνα και διάσωση αγνοουμένων στην περιοχή του Λειβαδίου καθώς και τη συμβολή στην Ε.Μ.Α.Κ. και την Τροχαία σε τροχαίο ατύχημα που διαδραματίστηκε στην περιοχή των Βασιλικών. Επίσης χρειάστηκε να διενεργήσει ασφάλεια χώρου σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στη Νέα Ραιδεστό.

Παράλληλα πραγματοποίησε τις καθιερωμένες της υγειονομικές καλύψεις στα γήπεδα καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου του Θερμαϊκού Θέρμης και εκπαίδευσε μαθητές σχολείων και παιδιά της Δομής Ασυνόδευτων Προσφυγόπουλων στο Ωραιόκαστρο, σε θέματα σεισμών. Επίσης πραγματοποίησε εκπαίδευση στους πιλότους και το προσωπικό της 113 Πτέρυγας Μάχης πάνω στις πρώτες βοήθειες, όπως και στο προσωπικό του γραφείου Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης, Δήμων και κοινοτήτων.

Ολοκλήρωσε τη συσκευασία της ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώθηκε, στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου μας, για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας. Βραβεύτηκε στην αίθουσα εκπαίδευσής της, από τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Κινήματος Αλλαγής, για τη συμβολή της στις ενέργειες έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιήθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και συζήτησε μαζί του για θέματα που αντιμετωπίζουν οι εθελοντικές οργανώσεις. Επίσης συμμετείχε στην Πανελλήνια Άσκηση Εθελοντικών Οργανώσεων που πραγματοποιήθηκε στο Νεστόριο Καστοριάς, με αντικείμενο την έρευνα και διάσωση και συνδιοργάνωσε το ΕΤΑΚ Καστοριάς μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Νεστορίου. Τέλος, εκπαίδευσε τα μέλη της με τα καθιερωμένα εβδομαδιαία μαθήματα πάνω σε θέματα έρευνας και διάσωσης, ασφάλειας επιχειρήσεων, μέσων ατομικής προστασίας, τηλεπικοινωνιών, τεχνικών καταρρίχησης, καθώς και πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και αποκατάστασης καμένων περιοχών, μέσω του ομότιτλου εργαστηρίου που διοργάνωσε το ΜΚΣ Δεσμός, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς και το HIGGS.

Πιο αναλυτικά:

Τετάρτη 1/3 στις 7:30 μέχρι τις 13:30, πραγματοποίησε εκπαίδευση στους πιλότους και το προσωπικό της 113 Πτέρυγας Μάχης πάνω στις πρώτες βοήθειες.

Τετάρτη 1/3 εθελοντές της ομάδα μας, μαζί με της ΕΘ.Ελ.Ο.Δ. Δρυμού και των εθελοντών Π.Π. Φιλύρου συγκρότησαν μικτό κλιμάκιο έρευνας και διάσωσης και μετέβησαν στα Τέμπη, στις 20:40 για έρευνα και απεγκλωβισμό αγνοουμένων στο δυστύχημα που είχε προκληθεί από τη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών το βράδυ της 28ης Φερβρουαρίου. Το κλιμάκιο με την άφιξή του στο σημείο, δήλωσε τα μέλη του στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και πήρε άδεια για συμμετοχή στις έρευνες. Πραγματοποίησε αναγνωριστική έρευνα στο σημείο και αναχώρησε για ξεκούραση και διανυκτέρευση, καθώς η έρευνες θα άρχιζαν ξανά το πρωί.

Πέμπτη 2/3 στις 6:00 οι έρευνες τις προηγούμενης μέρα ξανά άρχισαν. Τα μέλη του κλιμακίου πήραν οδηγίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και βοήθησαν στο έργο της έρευνας και του απεγκλωβισμού αγνοουμένων. Το κλιμάκιο έδρασε στο δεύτερο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας το οποίο ανασηκώθηκε από γερανούς και πραγματοποίησε έρευνα κάτω από αυτό. Το απόγευμα και αφού οι έρευνες στο δεύτερο βαγόνι είχαν ολοκληρωθεί, οι εθελοντές αναχώρησαν για τις βάσεις τους.

Πέμπτη 2/3 στις 18:00, εθελοντές της ομάδας μαζί με εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας Μίκρας, συγκεντρώθηκαν στην Οικονομική Υπηρεσία για συσκευασία της δεύτερης παρτίδας της ανθρωπιστικής βοήθειας προς αποστολή στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας.

Παρασκευή 3/3 στις 20:42, ο υπεύθυνος του παραρτήματος Λειβαδίου πραγματοποίησε έρευνα αγνοουμένων στην περιοχή του Λειβαδίου. Μετά από συνεννόηση με την αστυνομία, του δόθηκαν τα στοιχεία των αγνοουμένων και το στίγμα τους καθώς είχαν καλέσει το 112 και ανέμενε περιπολικό ώστε να κατευθυνθούν όλοι μαζί προς το σημείο. Οι αγνοούμενοι βρέθηκαν σώοι και αβλαβείς σε δύσβατη περιοχή όπου το περιπολικό δεν μπορούσε να προσεγγίσει και πραγματοποιήθηκε πεζή προσέγγιση. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν από τον ίδιο με το ΙΧ τους στο Λειβάδι.

Παρασκευή 3/3 στις 21:28, τρία μέλη της ομάδας και ένα της ΕΘ.Ελ.Ο.Δ. Δρυμού μετέβησαν στο δρόμο των Βασιλικών προς Σουρωτή για παροχή βοήθειας σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε μεταξύ δύο ΙΧ. Δύο εθελοντές παρείχαν συνδρομή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και βοήθησαν την Ε.Μ.Α.Κ. στον απεγκλωβισμό του ατόμου, ενώ παράλληλα οι υπόλοιποι δύο πραγματοποίησαν ασφάλεια χώρου βοηθώντας στο έργο της Τροχαίας. Όλοι οι εμπλεκόμενοι μεταφέρθηκαν από το Ε.Κ.Α.Β. σώοι στον νοσοκομείο.

Κυριακή 5/3 στις 15:00, πραγματοποίησε υγειονομική κάλυψη στον ποδοσφαιρικό αγώνα του Α.Π.Ο. Θερμαϊκού Θέρμης στο γήπεδο της Θέρμης.

Κυριακή 5/3 στις 15:00, κάλυψε υγειονομικά το παιδικό παιχνίδι καλαθοσφαίρισης του Θερμαϊκού Θέρμης στο ΔΑΚ Θέρμης.

Τρίτη 7/3 στις 7:30, μέλος της ομάδας μετέβη στη Νέα Ραιδεστό για παροχή βοηθείας σε τροχαίο δυστύχημα που είχε μόλις σημειωθεί την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου στο ύψος της Νέας Ραιδεστού. Στο δυστύχημα εμπλεκόταν ένα αγροτικό φορτηγάκι το οποίο παρέσυρε έναν πεζό. Ο εθελοντής πραγματοποίησε ασφάλεια χώρου στο σημείο.

Παρασκευή 10/3 στις 9:00 μέχρι τις 10:00, πραγματοποίησε εκπαίδευση στους μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Θέρμης με θέμα "Σεισμοί" και στη συνέχεια ακολούθησε άσκηση-προσομοίωση σεισμού.

Παρασκευή 10/3 στις 11:00 μέχρι τις 12:00, πραγματοποίησε εκπαίδευση στους μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείο Ν.Ραιδεστού με θέμα "Σεισμοί" και στη συνέχεια ακολούθησε άσκηση-προσομοίωση σεισμού.

Παρασκευή 10/3 στις 21:45, κάλυψε υγειονομικά το ανδρικό παιχνίδι καλαθοσφαίρισης του Θερμαϊκού Θέρμης στο ΔΑΚ Θέρμης.

Σάββατο 11/3 στις 19:00, εκπαίδευσε το προσωπικού του γραφείου Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης, Δήμων και κοινοτήτων πάνω στις πρώτες βοήθειες, στα γραφεία εκπαίδευσης της.

Κυριακή 12/3 στις 9:00 μέχρι τις 17:15, εκπαίδευσε τα μέλη της σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και αποκατάσταση καμένων περιοχών, μέσω του εργαστηρίου που διοργάνωσε το ΜΚΣ Δεσμός, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς και το HIGGS στο ΙΕΚ ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης.

Δευτέρα 13/3 στις 12:00, μέλη της ομάδας συναντήθηκαν με τoν κ. Νίκο Ανδρουλάκη πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος επισκέφθηκε την αίθουσα εκπαίδευσης της. Πραγματοποιήθηκε συζήτηση για θέματα που αντιμετωπίζουν οι εθελοντικές οργανώσεις αλλά και οι εθελοντές ως μονάδα, ενώ η συνάντηση έκλεισε με τον ίδιο να βραβεύει την ομάδα μας για την δράση και τη συνεισφορά της, τις πρώτες ημέρες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Τετάρτη 15/3 στις 15:00, πραγματοποίησε υγειονομική κάλυψη στον ποδοσφαιρικό αγώνα του Α.Π.Ο. Θερμαϊκού Θέρμης στο γήπεδο της Θέρμης.

Τετάρτη 15/3 στις 19:00, εκπαίδευσε τα μέλη της με το μάθημα που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία εκπαίδευσης με θέμα "Εισαγωγή στην Έρευνα και Διάσωση", από τον κ. Σπύρο Βούλτσο και κ. Δανιηλίδη Μίλτο.

Τετάρτη 15/3 στις 21:30, κάλυψε υγειονομικά το γυναικείο παιχνίδι καλαθοσφαίρισης του Θερμαϊκού Θέρμης στο ΔΑΚ Θέρμης.

Παρασκευή 17/3 στις 10:00 μέχρι τις 12:00, πραγματοποίησε εκπαίδευση σε μαθητές του 1ου Γυμνασίου Μίκρας στον Τρίλοφο με θέμα "Πλημμύρες".

Σάββατο 18/3, συμμετείχε σε σενάριο καταρρίχησης και αερογέφυρας στα πλαίσια εφαρμογής τεχνικών σχοινοδιάσωσης, της Πανελλήνια Άσκηση Εθελοντικών Οργανώσεων που πραγματοποιήθηκε στο Νεστόριο Καστοριάς.

Κυριακή 19/3 στις 15:00, πραγματοποίησε υγειονομική κάλυψη στον ποδοσφαιρικό αγώνα του Α.Π.Ο. Θερμαϊκού Θέρμης στο γήπεδο της Θέρμης.

Κυριακή 19/3 στις 19:00, εκπαίδευσε τα μέλη της με το διπλό μάθημα που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία εκπαίδευσης με θέματα "Ασφάλεια στις Επιχειρήσεις & ΜΑΠ" και "Τηλεπικοινωνίες", από τον κ. Δανιηλίδη Μίλτο.

Τετάρτη 22/3 στις 15:00 μέχρι τις 17:00, πραγματοποίησε εκπαίδευση σε παιδιά της Δομής Ασυνόδευτων Προσφυγόπουλων στο Ωραιόκαστρο, σε συνεργασία με την ΕΘ.Ελ.Ο.Δ Δρυμού, με θέμα "Σεισμοί και εκκένωση κτιρίου".

Τετάρτη 22/3 στις 21:30, κάλυψε υγειονομικά το γυναικείο παιχνίδι καλαθοσφαίρισης του Θερμαϊκού Θέρμης στο ΔΑΚ Θέρμης.

Παρασκευή 24/3 στις 21:45, κάλυψε υγειονομικά το ανδρικό παιχνίδι καλαθοσφαίρισης του Θερμαϊκού Θέρμης στο ΔΑΚ Θέρμης.

Σάββατο 25/3 στις 10:00, κάλυψε υγειονομικά την παρέλαση μαθητών που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Θέρμης, για τους εορτασμούς της εθνικής μας εορτής.

Σάββατο 25/3 στις 15:00, πραγματοποίησε υγειονομική κάλυψη στον ποδοσφαιρικό αγώνα του Α.Π.Ο. Θερμαϊκού Θέρμης στο γήπεδο της Θέρμης.

Τετάρτη 29/3 στις 19:00, εκπαίδευσε τα μέλη του τμήματος σχοινοδιάσωσης της με το μάθημα που πραγματοποιήθηκε από τον κ. Σπύρο Βούλτσο με θέμα "Κόμποι και τεχνική καταρρίχησης".

Παρασκευή 31/3 στις 11:00 μέχρι τις 12:00, πραγματοποίησε εκπαίδευση στους μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου Ταγαράδων με θέμα "Σεισμοί" και στη συνέχεια ακολούθησε άσκηση-προσομοίωση σεισμού.

🌐 Social Media Ομάδας :

✔ Facebook : polprothermis
✔ Instagram : civilprotectionthermi